مجله ساز

11 مرحله طرز ساخت ساز سنتور

طرز ساخت ساز سنتور

با طرز ساخت ساز سنتور در این مقاله همراه ما باشید. سنتور جزو سازهای زهی مضرابی است. منظور از زهی مضرابی این است که صدای آن از ­طریق زه یا همان سیم و با ضربه­‌ی مضراب تولید می­‌شود. این ساز اصیل ایرانی به شکل ذوزنقه متساوی ­الساقین می­باشد. برای نواختن این ساز باید در مقابل ضلع بزرگ‌تر آن بنشینید، به ­طوریکه این ضلع به ­صورت افقی در مقابل شما قرار گیرد و سپس با دو مضراب چوبی بنوازید. در ساختمان کلی و اجزای سنتور از چوب و فلز استفاده می­شود. سنتورها انواع مختلفی دارند و هر کدام از آن­ها نت­های خاص و زیبایی را شامل می­شوند که این موضوع به نوع و نحوه ساخت سنتور، جنس چوب، سیم و … بستگی دارد. با توجه به این موضوع، کیفیت ساخت ساز سنتور از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. می­‌توان گفت ساخت ساز سنتور شامل دو بخش است. بخش اول آن مهارت فن نجاری است. بخش دوم ریزه­کاری و هنر است، که نیاز به مهارت و تجربه بالایی دارد. ساخت سنتور در اصفهان و سراسر ایران از دیرباز رواج گسترده­ای داشته است. کارگاه‌­های ساخت سنتور با رعایت نکات اصولی ساخت، همواره توانسته‌­اند سنتورهای باکیفیتی را ارائه دهند. کارگاه سنتور سلیمان را می‌توان جز بهترین سازنده های سنتور در اصفهان دانست.

تاریخچه ساخت ساز سنتور

با توجه به تحقیقات صورت گرفته، ساز سنتور از قدیمی‌ترین سازهای ایرانی می­‌باشد. کهن‌ترین نشانه‌هایی که از پیشینه­‌ی ساز سنتور یافت شده است، به سنگ­ تراشی­‌های به ­جا مانده از دوره­ی آشوریان و بابلیان مربوط می‌شود. در کتب کهن و تالیفات افرادی چون، ابن سینا و ابونصر فارابی نیز نام ساز سنتور چندین بار ذکر شده است. سنتور، سازی کاملاً ایرانی است که برخی از بزرگان، ساخت آن را به ابونصر فارابی نسبت می‌­دهند. البته شاید نسبت دادن ساخت سنتور به فارابی درست نباشد. زیرا دوران آشوریان و بابلیان بسیار قدیمی­تر از­ این دانشمند ایرانی است. هر چند احتمال می­رود که این دانشمند این ساز را تغییر داده و بهبود بخشیده است. زیرا سازهایی که دست نوازندگان در سنگ­ نوشته‌­ها آمده است متفاوت با سنتور امروزی می‌باشند. نقش سنگی‌ای که در تصویر زیر می‌بینید، نشان دهنده‌ی سازی مانند ساز سنتور است که با دو مضراب نواخته می‌شود. این نقش در آثار تاریخی بابل یافت شده است. می‌توان گفت کارگاه‌های تخصصی ساخت ساز سنتور در اصفهان پیشرفت قابل ملاحظه­‌ای داشته است. از سازندگان مجرب سنتور در اصفهان می‌توان به مارکار اصفهانی، زادور ارمنی، آقاگل اصفهانی، خاچیک، صدری اصفهانی، سیف­الله خان اصفهانی و قدرت کلیمی دیبانیا اشاره کرد. از سازندگان معاصر سنتور نیز می‌­توان مهدی ناظمی و ابراهیم قنبری را نام برد.

تاریخچه ساخت ساز سنتور

تاریخچه ساخت ساز سنتور

نکات مهم هنگام ساخت سنتور

در هنگام ساخت ساز سنتور دانستن نکاتی بسیار مهم و حیاتی می‌باشد. به طوریکه هر سازنده‌ای باید حتماً آن‌ها را بداند. ما نیز به ذکر این موارد مهم خواهیم پرداخت. یکی از این نکات مهم در هنگام ساخت سنتور، شناخت و آشنایی با انواع سنتور است. چرا که انواع سنتورهای مختلف، نحوه‌ی ساخت متفاوتی نیز با یکدیگر دارند. همین تفاوت موجب تفاوت در بم و زیر شدن صدا می­‌گردد.

 اجزا تشکیل دهنده‌­ی ساز سنتور

یکی از موارد مهمی که برای ساخت ساز سنتور باید به آن توجه شود، اجزای تشکیل دهنده ساز سنتور می‌باشد. سازنده باید آگاهی و اطلاعات کامل راجع به اجزای سنتور داشته باشد. کارگاه تولیدی سنتور سلیمان یکی از با سابقه‌ترین کارگاه‌های ساخت ساز سنتور در اصفهان می‌باشد که با بهره گیری از سازندگان و استادان مجرب و با داشتن سابقه درخشان در زمینه‌ی ساخت ساز سنتور در اصفهان، بهترین و باکیفیت‌ترین ساز دلخواه شما را در اختیارتان قرار می‌دهد. به طور کلی اجزا تشکیل دهنده ساز سنتور عبارتند از:

  • جعبه صوتی
  • صفحه رو
  • پل­‌ها
  • خرک و مفتول روی خرک
  • گوشی­‌ها
  • شیطانک
  • سیم گیر
  • کلید کوک

مهارت‌های سازنده ساخت سنتور

برای ساخت ساز سنتور 4 مهارت وجود دارد که سازنده باید تسلط کافی روی آن­ها داشته باشد.

شناخت انواع چوب: ابتدایی‌ترین مهارت مورد نیاز برای ساخت ساز سنتور، شناخت انواع چوب می­باشد. چوب نقش مستقیمی روی کیفیت و صدادهی ساز دارد. چرا که با چوب­‌های مختلف می‌­توان اصوات مختلفی تولید کرد. بنابراین شناخت انواع چوب و انتخاب مناسب­‌ترین آن­ها برای ساخت سنتور از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. می‌توان از چوب­‌های گردو، فوفل و آزاد برای ساخت سنتور استفاده کرد. به دلیل کمبود چوب فوفل و آزاد بیشتر از چوب گردو استفاده می­‌شود. به طور کلی بهترین چوب برای ساخت سنتور، چوب گردو، کاج و آزاد است. سازندگان تیم تحریریه سنتور در اصفهان در کارگاه تولیدی خود با شناخت و تسلط کامل بر روی انواع چوب‌ها، مناسب‌ترین نوع چوب را برای ساخت ساز شما استفاده می‌نمایند.

مهارت سازنده سنتور

مهارت سازنده سنتور

 

نجاری: دومین مهارتی که سازنده سنتور باید تسلط کافی بر آن داشته باشد مهارت نجاری است تا بتواند چوب‌­های ساز را دقیق و تمیز برش بزند.

صداشناسی: نحوه­ی ساخت ساز سنتور می‌­تواند میزان زیر و بم بودن صداهای آن را مشخص کند. ممکن است نوازنده­ای، سنتور با صدای زیر و نوازنده­ی دیگری سنتور با صدای بم بخواهد، بنابراین سازنده باید شناخت کافی از صداها و نحوه­ی ایجاد آن­‌ها داشته باشد.

نوازندگی: سازنده­ی ساز سنتور باید در نحوه­ی کوک کردن ساز تا کنترل صدای آن مهارت کافی داشته باشد چون در غیر اینصورت نمی­توان صدا و کوک درستی را از ساز شنید.

مراحل کامل ساخت ساز سنتور                                                        

  انتخاب چوب مناسب: اولین مرحله ساخت سنتور، انتخاب چوب مناسب و باکیفیت است. بدین منظور باید از چوب محکم و بادوام استفاده شود. زیرا فشاری که سیم­‌ها به وسیله‌ی خرک­ها بر روی صفحه­ ساز وارد می­‌کنند حدود 420 کیلو است. بهترین چوب برای ساخت سنتور چوب گردو می‌­باشد، چون هم بسیار محکم است و هم در ایران به ­خوبی یافت می‌شود. از بین انواع مختلف چوب گردو نیز، چوب گردو باغی برای ساخت سنتور مناسب‌تر است. چوب گردو را می­‌توان به ­صورت گرده یا الوار تهیه کرد.

برش و عمل آوری چوب: در این مرحله سازنده، چوب را به صورت ورقه­‌ای برش می­‌دهد. سپس این ورقه‌ها را درون آب انداخته و می­‌جوشاند تا صمغ چوب­‌ها گرفته شود. سپس این چوب­‌ها را در سایه قرار داده تا به مرور زمان و طی چند سال کاملاً خشک شوند و برای ساختن ساز آماده گردند.

ساخت اسکلت ساز  سنتور یا کلاف­‌ها: پس از اینکه ورقه­‌ها آماده شدند باید کلاف‌­های دور ­تا­ دور ساز ساخته شوند. منظور از کلاف‌­های ساز، همان چهار ضلع ذوزنقه می­‌باشد که ابعادشان 36،90 و دو ضلع 27 سانتی­ متری هستند. ابعاد این چهار ضلع باید به درستی بریده شوند. سپس جای گوشی­‌ها و سیم گیرها در کلاف سمت راست و چپ سوراخ می­‌شود. در نهایت این چهار کلاف باید به ­درستی به هم بچسبند و چفت شوند که برای این کار از چسب چوب‌­های بسیار قوی استفاده می­‌شود.

ساخت صفحه­‌ی زیر: صفحه‌­ی زیرین ساز ضخامت7 الی 9 میلی‌متر دارد و با چسب قوی به چهار ضلع چسبانده می‌شود.

پل گذاری ساز: پل­‌های داخل جعبه­‌ی ساز وظیفه‌ی تحمل بار حاصل از سیم­‌های تحت فشار سنتور را بر عهده دارند و از تغییر شکل و شکم دادن ساز جلوگیری می­کنند. قطر این پل­‌ها از 8 تا 11 میلی‌متر متغیر است که به اندازه­ی ساز بستگی دارد. ارتفاع آن­‌ها نیز برحسب نوع چوب کوتاه یا بلند می‌­شود.

ساخت صفحه­‌ی رو: صفحه­‌ی رو، دارای دو حفره به­ صورت گل است که باید بریده شوند. نقش گل­‌ها در ساز این است که هم باعث زیبایی ظاهری ساز می‌شوند و هم در نرمی و شفافیت خروج صدای سنتور تاثیرگذارند. محل قرارگیری گل­‌ها به این صورت است که گل سمت راست زیر نت­های دو، سی و لا قرار گرفته و گل سمت چپ زیر نت­های لا، سل و فا قرار می‌­گیرد. این گل‌­ها می­‌توانند به شکل‌­های مختلفی باشند.

مراحل ساخت سنتور

مراحل ساخت سنتور

ساخت و نصب خرک­‌ها: کاربرد خرک­‌ها در ساز سنتور بدین صورت است که سیم­‌ها توسط خرک­‌ها که پایه‌های چوبی هستند بر روی سنتور، بالای صفحه نگه داشته می­‌شوند. قطر خرک­‌ها 2 الی 2.5 میلی‌متر است. روی خرک­‌ها شیارهایی ایجاد می­‌شود که محل قرارگیری مفتول­‌ها هستند.

نصب گوشی‌­ها: گوشی­‌ها همان پیچ­‌های فلزی هستند که در سمت راست کلاف قرار می­‌گیرند. سیم دور گوشی­‌ها پیچیده می‌­شود و با پیچاندن گوشی می‌­توان کوک را عوض کرد و سفتی و کشش سیم را تغییر داد.

نصب سیم‌­گیر: سیم­‌گیرها میخ­‌های فلزی هستند که در سمت چپ کلاف کوبیده می‌­شوند. یک سر سیم به سیم­‌گیر پیچیده شده و سر دیگر آن به گوشی وصل می­شود.

نصب سیم‌­ها: در این مرحله سازنده باید تمامی سیم‌های ساز که 72 عدد هستند را روی سیم­گیر و گوشی نصب کند. در سنتور دو نوع سیم وجود دارد. سیم سفید و سیم زرد. سیم­های سفید از آلیاژ نیکل بوده و برای تولید صداهای زیر استفاده می­‌شوند و سیم‌­های زرد از آلیاژ برنج هستند که برای تولید صداهای بم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کوک کردن سیم‌­ها: اینک که تمام اجزای سنتور کنار هم قرار گرفته و سنتور شکل گرفته است می­‌توان آن را کوک کرد و برای نواختن آماده نمود.

سخن پایانی

اکنون که از اهمیت سازنده در ساخت ساز سنتور آگاه شدید، خرید از کارگاه و فروشگاه­‌های معتبر و منصف از مهم­‌ترین نکاتی است که باید هنگام خرید سنتور به آن توجه لازم را داشته باشید. کارگاه تولیدی ساز سنتور سلیمان یکی از معتبرترین کارگاه‌­ها در زمینه­‌ی ساخت ساز سنتور در اصفهان می­باشد، که با رعایت کامل اصول ساخت ساز سنتور، باکیفیت‌ترین سنتورها را با قیمت مناسب و متناسب با بودجه و نیاز شما در اختیارتان قرار می­دهد. راه‌اندازی فروشگاه آنلاین سنتور سلیمان به منظور راحتی شما عزیزان، خدمتی نو در حوزه­ی موسیقی می­باشد که با مراجعه به سایت می‌­توانید از سازهای موجود دیدن نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *