با گوش دادن به موسیقی، واکنشها و فعالیتهای خاصی در ذهن و مغز رخ خواهد داد. تمامی این واکنشها و فعالیتها در ذهن و مغز اشخاص با توجه به نوع و سبک موسیقیای که علاقه دارند، مشابه میباشد و تفاوتی ندارد. به طور کلی تاثیر موسیقی بر ذهن و مغز را نمیتوان نادیده گرفت. در طول زمان نیز ساز و به همراه آن موسیقی، بخش مهمی از فرهنگ هر جامعه بوده است که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد. از موسیقی به عنوان یک درمانگر ذهن برای از بین بردن استرس و اضطراب استفاده میگردد. طبق تحقیقات و مشاهدات علمی، موسیقی اثرات مفیدی بر روح و ذهن افراد میگذارد. البته اگر گوش دادن به موسیقی به شکل زیاد و اعتیاد آور باشد، اثرات مخرب زیادی بر روی مغز و ذهن خواهد گذاشت. در ادامه این بلاگ از سنتور سلیمان توضیحات کاملتری در رابطه با تاثیر موسیقی بر ذهن انسان به شما خواهیم داد.
نحوه تاثیر موسیقی بر ذهن
کارشناسان و محققان همواره در زمینه نحوه تاثیر موسیقی بر ذهن انسان در تلاش هستند تا به صورت دقیق متوجه شوند که مغز انسان چگونه میتواند موسیقی را بشنود. مطابق بررسیهایی اثر موسیقی بر امواج مغزی، مشخص نموده است که ارتعاشات صدا باعث غلغلک پرده گوش خواهند شد و به سیگنال الکتریکی تبدیل میگردند و به وسیله عصب شنوایی به ساقه مغز میرسند. سپس در آنجا به همان چیزی که ما به عنوان موسیقی آن را درک میکنیم، تبدیل میگردند. به پلی لیست آرامش سنتور سلیمان حتماً سر بزنید.
تاثیر مثبت موسیقی بر مغز
همانطور که گفتیم موسیقی اثرات شگرفی بر روی ذهن و مغز انسانها میتواند داشته باشد، که نمیتوان بی تفاوت از کنار آنها گذشت. موسیقی میتواند باعث شادی، ناراحتی، نشاط و … در درون افراد گردد. در ادامه به چند مورد از اثرات موسیقی بر ذهن خواهیم پرداخت.
- افزایش قدرت خلاقیت
با گوش دادن به موسیقی و یا یک آهنگ خاص، مغز شما به چالش کشیده خواهد شد. شاید با گوش دادن به موسیقی، در وهله اول احساس خوشایندی به شما دست ندهد، ولی همین موضوع و ناآشنا بودن مغز با این موسیقی باعث میشود تا مغز برای درک آن به چالش کشیده شود. به همین دلیل است که میگویند گوش دادن به موسیقی باعث افزایش قدرت خلاقیت میگردد.
- کمک به بهبود هوش کلامی
شاید برایتان جالب باشد ولی نه تنها گوش دادن به موسیقی، بلکه یادگیری موسیقی و نواختن آن تاثیر بسیار مثبتی بر روی مغز و ذهن دارد. افرادی که نواختن سنتور، نواختن پیانو و دیگر سازها را یاد میگیرند، باعث میشود از قدرت بصری خوبی برخوردار شوند زیرا هنگام آموزش و یادگیری ساز هماهنگی خاصی بین ذهن و بدن تقویت میگردد.
- کاهش استرس و اضطراب
موسیقی بسیار بر روی سیستم عصبی افراد تاثیر مثبتی میگذارد و میتواد در کاهش استرس موثر واقع گردد. به عنوان مثال موسیقی ملایم، قادر خواهد بود در کاهش فشارهای روانی موثر واقع گردد.
- افزایش شادی
از دیگر اثرات مثبت موسیقی بر ذهن میتوان به افزایش ترشح هورمن شادی اشاره نمود که باعث میشود در فرد احساس خوشایندی به وجود آید. شما با گوش دادن به یک موسیقی شاد میتوانید روحیهی خود را بالا ببرید.
تاثیر منفی موسیقی بر مغز
همانطور که گوش دادن به موسیقی اثرات مثبت بسیاری بر ذهن و مغز افراد دارد، در صورت اعتیاد به آن میتواند پیامدهای بدی نیز برای افراد به همراه داشته باشد. در ادامه به چند مورد از اثرات منفی موسیقی بر مغز خواهیم پرداخت.
- ایجاد حواس پرتی ذهنی
یکی از اثرات منفی و یا معایب گوش دادن به موسیقی، گوش دادن به آن با صدای بلند میباشد که همین امر مانع تمرکز ذهن میگردد و گاهی موجب آسیب رسیدن به ساختار گوش نیز میگردد.
- اضطراب ناشی از موسیقی غمگین
بیشتر افراد در هنگام گوش دادن به موسیقی غمگین، در آنها احساس اضطراب، ناراحتی و تشویش ایجاد میگردد زیرا موسیقی غمگین قادر نخواهد بود ذهن شما را در برابر افکاری که آن را آزار میدهند منحرف نماید و برعکس باعث میشود شما عمیقتر به آن فکر کنید. به طور کلی افراط در هر چیزی اصلاً خوب نمیباشد. در گوش دادن به موسیقی نیز سعی کنید که افراد نداشته باشید و برای آرامش بیشتر به موسیقیهای ملایم و آرامش بخش گوش دهید.
سخن پایانی
موسیقی یک نوع هنر است که با روح انسان گره میخورد. گوش دادن به یک موسیقی خوب میتواند به شما آرامش دهد و انگیزه شما را برای زندگی افزایش دهد. همچنین گوش دادن به یک موسیقی ضعیف، میتواند آثار مخربی را بر ذهن و روح داشته باشد. به طور کلی نمیتوان از تاثیر موسیقی بر ذهن انسان چشم پوشی نمود.