مجله ساز

کار با مترونوم برای سنتور

آشنایی با مترونوم برای سنتور

اگر کمی با دنیای موسیقی آشنایی داشته باشید، حتماً اسم مترونیوم را بارها شنیده‌اید. به عنوان شخصی که با موسیقی آشنایی دارد، قطعاً می‌دانید که یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در بهبود کیفیت موسیقی، حفظ ریتم یک قطعه موسیقی است. اصولاً برای اینکه یک ریتم ثابت و منظم را در موسیقی نگه دارند، از وسیله‌ای به نام مترونوم استفاده می‌نمایند. گاهی افراد مبتدی این تصور را دارند که آن‌ها فقط باید از این دستگاه استفاده نمایند. ولی برخلاف تصور شما باید بگوییم که بیشتر نوازندگان حتی در سطح حرفه‌ای نیز ساعت‌ها با مترونوم تمرین می‌نمایند. شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید گاهی حتی ستاره‌های موسیقی پاپ و راک در اجراهای زنده خود از این استفاده می‌نمایند. در این بلاگ از سنتور سلیمان شما را با این وسیله مورد نیاز موزیسین‌ها آشنا می‌کنیم.

مترونوم چیست؟

ابزاری است که نوازنده‌ها، موزیسین‌ها و علاقه‌مندان به موسیقی از آن برای تمرین استفاده می‌نمایند. این ابزار که از آن برای تمرین استفاده می‌نمایند، بدین صورت است که به نوازنده موسیقی، با به وجود آوردن ضربات پی در پی و یکنواخت در نگه داشتن ریتم یک قطعه از موسیقی کمک می‌کند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید این وسیله در موسیقی ساخته شده، تا از عجله در موسیقی جلوگیری شود. به معنای دیگر از عجله بپرهیزید!! به زبان ساده به شما می‌گویند، اگر با عجله قطعه‌ موسیقی را تمام نمایید، به طور حتم در حفظ آن دچار اشتباهاتی خواهید شد، که این اشتباهات برای همیشه با شما خواهند بود. این ابزار یک راهکار بسیار موثر و قوی برای تبدیل شدن شما به یک نوازنده سنتور ماهر است. پس تا اینجا متوجه شدید مترونوم چیست و چرا به وجود آمده است. در ادامه به برررسی انواع آن خواهیم پرداخت.

انواع مترونوم

نوازندگان موسیقی، سال‌هاست که در حال استفاده از مترونوم هستند. در طول این سال‌ها نیز با پیشرفت تکنولوژی، ابزارهای موسیقی نیز پیشرفت نموده‌اند که مترونوم نیز شامل آن می‌شود. ولی در حالت کلی عملکرد انواع مترونوم‌ها با یکدیگر تفاوتی ندارد. در ادامه به معرفی و توضیح تک تک آن‌ها خواهیم.

انواع مترونوم

انواع مترونوم

مترونوم مکانیکی

از قدیمی‌ترین انواع مترونوم، مترونوم‌های مکانیکی هستند. این مدل مترونوم‌ها جز مدل‌های سنتی و کلاسیک هستند. همچنین دارای ظاهری ساده و زیبا می‌باشند. مترونوم مکانیکی دارای یک پاندول است و با نیروی مکانیکی کار می‌نماید. توجه داشته باشید که این مترونوم‌ بسیار دقیق می‌باشد. پاندول مترونوم مکانیکی حرکات رفت و برگشتی دارد که با این حرکات صدای تیک و تاک تولید می‌نماید. این نوع حرکات رفت و برگشتی ریتم جذاب بصری را برای چشم نوازنده به وجود می‌آورد. تنظیم سرعت قطعه در مترونوم مکانیکی توسط یک وزنه که آن هم به وزنه وصل می‌گردد، انجام می‌گیرد. به این نکته دقت نمایید که هر چقدر وزنه به انتهای پاندول نزدیک‌تر باشد، سرعت اجرای قطعه نیز کندتر می‌گردد.

مترونوم دیجیتالی

جدیدترین مدل وسیله که بعد از مترونوم مکانیکی به بازار عرضه گردید، مترونوم دیجیتالی بود. که این مدل دیجیتالی امروزه بسیار مورد توجه افراد حوزه موسیقی قرار گرفته است. همچنین کار کردن با آن با بسیار ساده و راحت می‌باشد. در نوع دیجیتالی برای تولید ضرب‌های موسیقی از تکنولوژی الکترونیکی استفاده گردیده است. همچنین این وسیله برای انتخاب ریتم و سرعت مورد نظر جهت اجرا قطعه موسیقی دارای چند دکمه است. از مزایای این مدل دستگاه می‌توانیم به قابلیت کم و زیاد کردن صدا، وزن سبک و قابلیت اتصال هدفون به آن اشاره کنیم. در این مدل به جای پره‌های چرخانی که در مدل مکانیکی وجود دارد، از صفحه نمایش الکترونیکی با نمایشگر LED برای نمایش دادن ضرب‌های موسیقی استفاده می‌گردد.

مترونوم نرم افزاری یا برنامه مترونوم

به جز مدل‌های مکانیکی و دیجیتالی این وسیله، مدل‌های نرم افزاری نیز به بازار عرضه شده‌اند. مدل نرم افزاری این ابزار امروزه کاربرد بسیار زیادی نیز دارد. همچنین تعداد برنامه‌های مترونوم نیز زیاد می‌باشد که به راحتی می‌توانید آن‌ها را دانلود کنید و از آن‌ها استفاده کنید. این اپلیکیشن ها و برنامه ها هم پولی هستند و هم رایگان. ولی در حالت کلی چه پولی باشند چه رایگان، نرم افزارهای خوبی هستند. یکی از این برنامه‌های نرم افزاری خوب The Metronome by Soundbrenner می‌باشد.

آموزش کار با مترونوم سنتور

ریتم قطعه موسیقی

ریتم قطعه موسیقی

 

 

برای کار با مترونوم سنتور، بهتر ابتدا برنامه مترونوم را در گوشی همراه خود و یا سیستم خود نصب نمایید. سپس مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

  1. برنامه نصب شده را باز نمایید. دقت نمایید اگر دارای دکمه on و off می‌باشد، آن را بزنید.
  2. سپس میزان نمای خود را انتخاب نمایید. به عنوان مثال: 4/4 یا 2/4 یا 6/8.
  3. سرعت مورد نیاز خود را با توجه به قطعه خود انتخاب نمایید. دقت نمایید که سرعت اکثریت قطعه‌ها را در بالای آن نوشته‌اند. بهتر است در ابتدا و شروع کار با این دستگاه از سرعت‌های پایینی مثل 40 شروع نمایید و کم کم سرعت خود را بالا ببرید.
  4. حتماً الگوریتم مورد نظر را انتخاب نمایید. پیشنهاد کلی این است که برای تمرین با آن در ابتدا و شروع کار، از الگوی سیاه استفاده نمایید. بدین صورت که هر ضرب برابر با یک سیاه می‌باشد. و شما قادر به نواختن در فاصله‌ی ما بین دو ضرب دو چنگ، چهار دولا چنگ، هشت سه لاچنگ و یا شانزده چهارلا چنگ خواهید بود.

برای استفاده از این وسیله ضروری موسیقی، بهتر است نکاتی را رعایت بفرمایید. در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • ابتدا بهتر است نت قطعه را تمرین نمایید. بعد از اینکه قطعه را به طور کامل حفظ نمودید، به سراغ تمرین با دستگاه روید.
  • در ابتدای کار بسیار بهتر است سرعتی کمتر از سرعت اعلام شده برای قطعه را انتخاب نمایید. بعد از تسلط کامل بر روی اجرای قطعه به همراه ریتم، سرعت آن را زیاد کنید.
  • واحد تمپو که همان سرعت در مترونوم است، BPM می‌باشد.
مترونوم و تیونر

مترونوم و تیونر

تفاوت مترونوم و تیونر چیست؟

در متن بالا در رابطه با مترونوم توضیحات کاملی را دادیم. متوجه شدیم ابزاری است که نوازنده‌ها، موزیسین‌ها و علاقه‌مندان به موسیقی از آن برای تمرین استفاده می‌نمایند.

تیونر ابزاری است که در کوک نمودن ساز به موزیسین‌ها کمک می‌نماید. همچنین برای هر نوازنده‌ای می‌توان گفت در حکم آچار فرانسه است. کوک کردن از طریق تیونر باعث می‌شود که کوک ساز با دقت بالایی انجام گردد. نوازندگان حرفه‌ای نیز در بعضی مواقع برای کوک کردن ساز خود از تیونر استفاده می‌کنند. همچنین امروزه در مدل‌های جدید این دستگاه، دیاپازون و مترونوم نیز اضافه کرده‌اند و کار نوازنده را راحت‌تر کردند. در داخل تیونر میکروفونی تعبیه گردیده است که صدای ساز را دریافت می‌نماید. سپس بر حسب الگوی نتی که قبلاً به آن داده شده است، صدای ساز را با نت اصلی مقایسه نموده و روی نمایشگر به نمایش در می‌آورد. پس از تیونر برای کوک سنتور و از مترونوم برای نواختن موسیقی و به وجود آوردن ضربات پی در پی و یکنواخت در نگه داشتن ریتم یک قطعه از موسیقی استفاده می‌نمایند. برای کسب اطلاعات راجع به کوک سنتور، اینجا کلیک کنید.

جمع بندی

در این بلاگ تلاش کردیم تا توضیحات کاملی را در رابطه با مترونوم و انواع آن در اختیار شما قرار دهیم. اگر بخواهیم یک جمع بندی برای آن داشته باشیم باید بگوییم که هدف این وسیله کامل شدن تکنیک‌های نوازندگی شما می‌باشد. به طوری که به نقطه‌ای از نوازندگی با آن برسید که با هر سرعتی بتوانید یک قطعه را بدون هیچ عیب و نقصی بنوازید. اگر دوست دارید به دنیای ساز و موسیقی، مخصوصاً سنتور وارد شوید، سنتور سلیمان در وب‌سایت خود شرایطی را فراهم نموده که بتوانید به راحتی به آن وارد شوید. کافی است برای هر گونه سوال، خرید، سفارش، فروش، انتقاد و پیشنهاد با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *